Makten över maten – bonden

Idag vet vi ofta väldigt lite om maten vi äter. Hur den odlas och hur det påverkar miljö och näringsinnehåll, var maten kommer ifrån, hur livsmedelsprodukterna tillverkas, vad som egentligen ingår, vad som är naturligt eller syntetiskt, vilka kvalitetsprinciper som styr och så vidare. Även om det fläckvis finns ett stort intresse för matlagning och kvalitet, så har det under flera decennier skett en betydligt större avprogrammering av vår kunskap om mat, och därmed också vårt kvalitetsmedvetande kring mat. Vi inleder här en mini-bloggserie om hur vi på olika sätt förlorat makten över maten. Först ut är bonden – som på flera sätt förlorat makten över sitt lantbruk.
Skärmavbild 2014-04-28 kl. 08.12.32Under andra halvan av 1900-talet har jordbruket genomgått en långt driven specialisering och effektivisering. Vissa jordbruk har blivit högspecialiserade på enbart en typ av gröda – vilket också fört med sig ett ökat behov av konstgödsel och kemiska bekämpningsmedel – andra har specialiserat sig på ett slags djuruppfödning. Miljöeffekterna av detta är påtagliga och uppenbara. Men det har även drabbat bonden genom att göra arbetet mer ensidigt och ofta väldigt ensamt. Tidigare hade gården ett rikt socialt liv som idag har ersatts av mycket ensamarbete. Även gårdens kontakter med lokalsamhället var tidigare mycket omfattande men har nu ersatts av något som i många falla kan liknas vid isolering. Det finns dessbättre många undantag från denna utveckling.

I många U-länder har bönderna drabbats ännu hårdare av utvecklingen då de blivit beroende av insatsvaror, banker och uppköpare på ett sätt som skapat en nedåtgående ekonomisk utveckling för den enskilde bonden. Läs om ett positivt exempel på motsatsen här. För bönderna inom EU har bidragssystemet inneburit ett stort administrativt jobb med mycket regler och byråkrati. För de ekologiska bönderna tillkommer olika typer av regelsystem för att ekocertifiera gårdens produkter.

Det har blivit hög tid att vända på utvecklingen och befria bonden. Det är självklart ingen trivial ambition. Vi ser Saltås inköpskriterier för spannmål som ett viktigt steg i rätt riktning. Vi tillhandahåller en verktygslåda där bonden kan fritt välja att genomföra miljöåtgärder på den egna gården – utöver ekoreglerna som ligger som grund. Åtgärderna i verktygslådan är poängsatta och ju högre poäng gården uppnår ju mer får de betalt av oss. Det vi gillar och som är en viktig poäng är att åtgärderna är frivilliga och att bonden kan välja att göra sådant som passar den enskilda gården och som de själva är intresserade av. Läs mer här.

Nu på lördag den 3 maj deltar vi ett arrangemang som heter Så Framtiden. Där inbjuds allmänheten till Holges van der Woudes gård Yttereneby för att så havre. Syftet med Så Framtiden är att ge tillbaka odlingsinitiativet till bonden och konsumenten och det är en positiv aktion mot GMO. Läs mer här: 2014 Så framtiden
Skärmavbild 2014-04-28 kl. 08.20.40

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s