Holger – du är vår hjälte!

Vi är mycket stolta över de spannmålsodlare, som vi varje år skriver kontrakt med och som levererar direkt till vår kvarn! En av dessa bönder är Holger van der Woude. Han är även den bonde som har flest poäng i vår verktygslåda bland annat för sin våtmark och fosfosfälla. Holger – du är vår hjälte!

Holger van der Woude

Holger flyttade hit från Holland i slutet av 90-talet. Under sin lantbruksutbildning på Warmonderhof i Holland gjorde Holger praktik på Skäve gård i Järna och blev kvar här. Efter några år tog han över arrendet för Skäve gård och har nu drivit den i snart 15 år. 2011 tog Holger även över arrendet för Yttereneby gård som är en av Sveriges första biodynamiska gårdar. Här bygger han just nu en ny ladugård som kommer att stå klar i höst med plats för 110 kor. Holger är helt självförsörjande på foder till sina mjölkkor som är så fina med sina horn kvar, en ovanlig syn i Sverige idag.

Totalt brukar Holger 500 hektar mark och i år kommer han skörda havre, vete och råg. Och snart kommer den första leveransen till vår kvarn på Saltå!

Holger är den av våra spanmålsbönder som har flest poäng i vår verktygslåda!

Sina välförtjänta höga poäng har han bland annat fått för att han har en våtmark och en fosforfälla på gården. Verktygslådan går ut på att, utöver de ekologiska kraven, säkra fler viktiga ekosystemtjänster. Till sin hjälp har de ekologiska odlarna en verktygslåda där man kan välja vad man vill satsa extra på av ett stort antal åtgärder inom främst tre fokusområden: Klimateffekt, fosfor- och kvävekretslopp samt biologisk mångfald. Läs mer om vår verktygslåda här: Världens coolaste inköpskriterier för spannmål?

Tack Holger –  du är en hjälte!

Vill du följa Holger och hans liv som bonde kan du följa honom på Instagram under namnet @skave_Yttereneby_Lantbruk

facebook hjältar-jubileum

Saltås hjältar

Saltå Kvarn präglas av olika människors passion och drivkraft. I samband med vårt 50- årsjubileum hyllar vi människor som är hjältar i våra ögon.

Följ oss och våra hjältar på www.saltakvarn.se/saltashjaltar

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s