Veckomatsedel- för en enklare vardag!

Hemma hos mig är det 3 hungriga ungar och 2 hungriga vuxna och oftast även några extra barn som även de är hungriga. För att det ska bli bra mat på bordet varje dag så är lösningen för oss att ha en matsedel!

För mig är det viktigt att maten både på helgen men även på vardagen blir gjord på bra råvaror och att det är en variation. Men variationen mellan veckorna behöver inte vara för stor. En gång per månad sätter jag ihop en matsedel för den kommande månaden. Denna gör jag efter de råvaror som finns i säsong, med nya recept som jag hittat men det mesta är faktiskt en upprepning av månaden före. För så många olika maträtter behövs inte för variationens skull. Man kan med tillbehör göra rätten ny och spännande.

Hemma hos oss äter vi mest vegetariskt så Sveriges vanligaste vardagsrätter stämmer inte riktigt på oss. För när matreklambyrån Food & Friends frågar svenskarna så är det dessa vardagsrätter som hamnar i toppen: 1. Spaghetti med köttfärssås, 2. Kyckling med ris/potatis, 3. Korv stroganoff, 4. Fisk med tillbehör.

Vår matsedel hänger hemma på kylskåpet. Vi försöker även handla en gång per vecka så att allt finns hemma för detta är ju också en stor del av det fiffiga med en matsedel. Tänk att slippa stå och glo i skafferiet och kylskåpet utan helt enkelt göra det som är bestämt? En kollega sa idag att för henne funkar inte detta, hon måste känna sig inspirerad för att kunna göra mat. Men jag kanske kan få henne att prova:) Det funkar nog inte för alla men för oss är det helt klart lösningen. Det roliga är även att barnen blir engagerade i maten och vad det blir till middag. Ett annat alternativ för att underlätta vardagsmaten är matkassar, en som erbjuder ekologiska kassar är företaget Ecoviva som även är denna veckans hjältar. Läs mer här: Annika och Amina – ni är våra hjältar!

Här delar jag med mig av min matsedel:) /Susanne Skånberg

Veckomatsedel

4 tankar på “Veckomatsedel- för en enklare vardag!

 1. Helen Kreutz-Bolander

  Vi gör oxå matsedel för det mesta. Maten blir mer varierad och roligare då tycker jag. Blir inspirerad av dina veggorätter. Det är inte liks mycket veggo hos oss även om jag försöker. Ska ta några av dina rätter.

  Svara
  1. susanneskanberg Inläggets författare

   Vad roligt Helen, man tror oftast att det är svårare bara för att det är vegetariskt. Hoppas du hittar något du gillar. Vad är din vanligaste vardagsrätt?

   Svara
 2. hallbarahandlingar

  Kul att du/ni slår ett slag för veckomatsedel! För det är både smidigt i vardagen och bra för variationen på tallriken. Och planeringen gör att man kan spara pengar och minskar på matsvinnet. I mitt hushåll har vi veckomatsedel periodvis. Då har vi märkt att det kan vara bra att hålla någon dag öppen för rester eller spontana påhitt (till exempel en rätt gjord på varor som närmar sig bäst-före-datum i butiken).

  Svara
  1. susanneskanberg Inläggets författare

   Bra idé med en dag som är öppen då man även tenderar att ha rester, dessa kan då användas på den ”blanka” dagen. Det kommer jag göra i fortsättningen. 🙂

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s