Sara Jervfors – du är vår hjälte!

Sara Jervfors är kostchef i Södertälje kommun och har det övergripande ansvaret för all måltidsverksamhet i Södertälje kommun. I över 10 år har hon utvecklat och förädlat kosten i kommunen.  Med ett brinnande engagemang har hon lyckats höja andelen ekologiskt och närproducerat på tallriken!

Sara Jervfors

I början av 2000-talet togs ett beslut i kommunen att kosten skulle vara ett verktyg för hållbar utveckling. Kommunen ville ge barn och unga goda kostvanor och göra dem till medvetna konsumenter. Idag är köken i Södertälje KRAV-certifierade!

Varje dag serveras 24 000 portioner till skolbarn, äldre och de i social omsorg i kommunen. Idag tillagas maten för det mesta i enheternas egna kök av utbildad personal istället för på centralköken som tidigare stod för huvudrätten. Sara har visat att ekologisk mat inte behöver vara dyrare än uppvärmt hel- och halvfabrikat som tidigare servades i kommunen.

Sara är inspirerande och har en förmåga att få andra att dela hennes engagemang för maten och dess betydelse. Vi har haft nöjet av ett nära samarbete med Sara och kostenheten i Södertälje. Tillsammans har vi även medverkat i ett delprojekt inom BERAS, där vi tillsammans tog fram konceptet ”Östersjövänlig mat”. Läs mer om detta här: Östersjövänlig mat

Södertälje kommun ligger idag på tredje plats i Sverige när det handlar om att använda ekologiska råvaror till kommunens måltider och i år vann Sara Jervfors titeln Årets Måltidschef när White Guide Junior gick av stapeln. Det innebär att Sara kom på första plats på listan över de bästa måltidscheferna i Sverige i hård konkurrens med måltidschefer i de drygt 150 kommuner i Sverige som juryn besökt och bedömt. Motiveringen var: ”För en modern matstrategi och en överlägsen överblick som gagnar både matlagare och matgäster inom den offentliga gastronomin.”

Sara Jervfors, du är vår hjälte för ditt engagemang för den offentliga maten och för ditt sätt att inspirera andra att göra skillnad!

facebook hjältar-jubileum

Saltås hjältar
Saltå Kvarn präglas av olika människors passion och drivkraft. I samband med vårt 50- årsjubileum hyllar vi människor som är hjältar i våra ögon.
Följ oss och våra hjältar på www.saltakvarn.se/saltashjaltar

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s