Artur Granstedt – du är vår hjälte!

Artur

Veckans hjälte är Artur Granstedt som är en av Sveriges främsta pionjärer inom biodynamiskt och ekologiskt jordbruk. Artur visade redan i unga år ett stort intresse för odling och sålde tidigt egenproducerade biodynamiska produkter på olika marknader. För snart femtio år sedan startade han grossistföretaget Biodynamiska Produkter. Företaget är fortfarande aktivt men Artur lämnade år 1976.

Artur har på ett unikt sätt förenat akademisk forskning med konkret lantbruksrådgivning för ekologiska bönder. Han har flera akademiska examina och har en period varit associerad professor i ekologiskt jordbruk vid Helsingfors Universitet.

Under en period på 90-talet var Artur knuten till Sveriges Lantbruksuniversitet som rådgivare i ekologiskt jordbruk. Han utbildade även andra rådgivare i ekologiskt jordbruk. Artur har skrivit hundratals artiklar inom området ekologiskt jordbruk däribland även ett antal artiklar publicerade i vetenskapliga tidskrifter.

Under de senaste tio åren har Artur varit verksam i och ansvarig för det s k BERAS-projektet. Det är ett EU-finansierat samarbetsprojekt där åtta länder runt Östersjön har ingått tillsammans med 50 forskare inom olika discipliner.  Projektet har formulerat riktlinjer för ett ekologiskt kretsloppsbruk som läcker betydligt mindre näringsämnen genom att det strävar efter balans mellan odling och djurhållning på den enskilda gården. Östersjön kan räddas när ett ekologiskt kretsloppsjordbruk får större spridning.

Tack Artur för att du har vigt ditt liv åt att utveckla och sprida det ekologiska jordbruket. Du har varit vår främsta inspirationskälla i vårt arbete för att rädda Östersjön.

facebook hjältar-jubileum

Saltås hjältar
Saltå Kvarn präglas av olika människors passion och drivkraft. I samband med vårt 50- årsjubileum hyllar vi människor som är hjältar i våra ögon.
Följ oss och våra hjältar på www.saltakvarn.se/saltashjaltar

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s