Leontino Balbo – du är vår hjälte!

Leontino Balbo Jr

Med en orubblig tro på naturens kraft lyckades han som nyutexaminerad agronom övertala sin pappa och sina farbröder att få genomföra en ekologisk experimentodling på en del av familjeföretagets mark. Många tvivlade på Leontino Balbo, men det skulle visa sig att han hade rätt.

Första steget i Leontinos projekt var att sluta bränna fälten innan skörd. Detta är annars vanligt inom sockerrörsodling och ett sätt att få bort växtsjukdomar och ormar samt att få undan bladverket som är i vägen då sockerrören ska skördas för hand. Leontino ansåg att bladen inte skulle brännas, utan utvecklade en metod så att sockerrören kunde skördas maskinellt och avskiljas från bladen som sedan sprutades tillbaka till jorden där de kunde förmultna och tillföra näring och livskraft. Till en början var skördarna dåliga och skadedjuren härjade. Folk skrattade åt Leontino. Men han var övertygad om naturens egen förmåga och efter några år märkte han att jorden visade en ökad biologisk mångfald och sockerrören började växa sig starkare. När det dök upp skadedjur avvaktade han och fick se att naturen löste detta av sig självt, naturliga fiender som t ex flugor dök upp och eliminerade skadeinsekterna.

Sockerrörsarbetarna som tidigare skördat för hand blev erbjudna nya, mer avancerade arbeten inom företaget. Där finns också ett väl utvecklat program för de anställda gällande boende, sjukvård och stipendier.

Leontino Balbo är idag vice president för the Balbo group, som är Brasiliens största ekologiska sockerrörsodlare. Tack vare hans Green Cane Project har många djurarter, som apor, ormar, uttrar och fåglar återvänt till markerna.  Tack för din övertygelse om naturens förmåga Leontino, du är en hjälte!

Saltå Kvarns rårörsocker kommer från Leontinos odlingar. Här kan du lyssna på en intervju med Leontino som gjorts av David Baker på BBC Radio.

facebook hjältar-jubileum

Saltås hjältar
Saltå Kvarn präglas av olika människors passion och drivkraft. I samband med vårt 50- årsjubileum hyllar vi människor som är hjältar i våra ögon.
Följ oss och våra hjältar på www.saltakvarn.se/saltashjaltar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s