Mehmet Ali Isik – du är vår hjälte!

Mehmet Ali IŞIK 1När Mehmet Ali Isik började handla med torkad frukt i Turkiet på 70-talet märkte han att de kemiska preparat som användes i odlingarna förstörde jordarna. Att ställa om odlingarna till ekologiskt krävde mycket av bönderna, som ofta hade för lite kunskaper i ämnet. Det var också ett problem att odlingslotterna i byarna var så små och att de blev än mindre vid varje arvsskifte. För att råda bot på detta grundade Mehmet Ali Isik Happy Village Project och bjöd in odlarna att delta. I projektet får de hjälp med analyser, certifieringar och gratis konsultation av agronomer. De kontrakteras till företaget ISIK vilket garanterar att de har en köpare av sina skördar. Man arbetar också för att hela byar ställer om till ekologisk odling vilket ger gemenskap och möjligheter till samarbete. Byarna i projektet får också premier av ISIK som de kan investera i lantbruket. En by fick t ex möjlighet att bygga en ny vattenpump, vilket gjorde att de slapp gå långt för att hämta vatten. Inom projektet ordnas också med boenden för skördearbetarna.

Mehmet Ali Isik äger och driver företaget ISIK som är en stor aktör inom ekologisk fruktodling i Turkiet. I projektet Happy Village odlas fikon, aprikoser, russin och hasselnötter. 1840 odlare i 140 byar på olika platser i Turkiet är med i projektet. Projektet bidrar även till att ungdomar kan stanna kvar och arbeta i byarna istället för att flytta in till städerna där jobben annars finns.

Tack Mehmet för din omsorg, klokhet och ditt engagemang, du är vår hjälte!

Saltå Kvarn köper aprikoser, fikon, russin och hasselnötter från ISIK.

facebook hjältar-jubileum

Saltås hjältar
Saltå Kvarn präglas av olika människors passion och drivkraft. I samband med vårt 50- årsjubileum hyllar vi människor som är hjältar i våra ögon.
Följ oss och våra hjältar på www.saltakvarn.se/saltashjaltar

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s