Korn

Korn (Hordeum vulgare) räknas som vår allra äldsta kulturväxt. De tidigaste odlingarna går att spåra så långt tillbaka som till stenåldern. Kornet var fram till 1800-talet det svenska jordbrukets ledande spannmål och låg till grund för i stort sett allt brödbak. Man anser att kornet ursprungligen kommer från Himalaya.

Korn är ett släkte som i likhet med de övriga sädesslagen tillhör familjen gräs. För att ge god skörd, behöver kornet en lätt och kalkrik jord. Men det är ett tåligt sädesslag och kan växa i nästan alla klimat. Det är fortfarande ett viktigt spannmål i världen men i Europa används det numera mest till djurfoder och som maltkorn i bryggeriindustrin.

Den vanligaste underarten, Hordeum vulgare, har 6-radiga ax som omges av korta, jämna borst. Oftast är kornplantan halmgul, men det förekommer också svartblå och blåvioletta underarter.

I vår kvarn på Saltå skalas kornet, för korn måste till skillnad från vete och råg skalas. Sedan rensas, sorteras det och paketeras som helt korn eller så gör vi kross, flingor och mjöl. Skalet, går inte till spillo utan det går till vår skalpanna som förser oss med värme.
Det går inte att grodda skalat korn. Grodden finns kvar men skadas oftast vid själva skalningen så att grobarheten inte längre är särskilt hög. Vill man grodda korn så ska det vara oskalat.

Saltås kornprodukter
I Saltå Kvarns sortiment hittar du KornmjölKornflingor och Helt Korn. Kornflingor ingår också i flera av våra müsli.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s