Råg

Råg (Secale cereale) är ett sädesslag med lång historia och började odlas i Sverige under 1000-talet. Vid mitten av 1800-talet utgjorde råg en tredjedel av all odlad spannmål.

rågRåg var under många år en viktig gröda för den arbetande befolkningen, och den spannmålssort man vanligtvis bakade bröd på.

Råg tillhör familjen gräs, liksom vete, korn och havre. Råg tål både kyla och torka och kan oftast odlas på svårodlad mark. De vanligaste rågsorterna är idag lättskördade höstrågsorter med kort och styvt strå trots att det finns andra sorter som klarar av torka bättre. Den skiljer sig från de andra spannmålssorterna då den är en korsbefruktare. Man brukar säga att ”rågen ryker”. detta är när rågblommorna släpper sitt pollen vilket ser ut som en dimma över grödan.

Rågen har många fördelar som gör att den idag är på väg tillbaka som en viktig spannmålssort då den är rik på fiber vilket ger en ökad mättnadskänsla som håller i sig länge. Idag odlas råg på ca en procent av åkerarealen.

Uttrycket ”råg i ryggen” kommer från en gammal föreställningen om att den som äter rågbröd blir fysisk och moralisk stark:)

Hel ragSaltås rågprodukter
I vårt sortiment har vi  hel råg, rågkross, rågflingor, rågmjölrågsikt och rågknäcke.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s