Vete

Vete (Triticum aestivum) är numera vårt vanligaste och mest allsidiga sädesslag. Det odlades vetesorter redan för ca 9000 år sedan i sydvästra Asien, men det vete vi idag använder i Sverige kom till på 1900-talet då man korsat olika sorter som anpassades för vårt klimat och jordmån. Denna vetesort var relativt lättodlat och produktionen ökade.

VeteDet finns många sorters vete, anpassade till olika förhållanden och därför är vete tillsammans med majs, världens vanligaste sädesslag. Detta gäller även i Sverige där vi idag odlar vete på knappt 15 procent av landets åkerareal.

I Sverige odlas mest höstvete, som är tåligare än vårvetet. Vetet är ettårigt och ser rätt knubbigt ut. Den har gröna, upprättstående blad och små, gröna blommor. De korta och tjocka fröna sitter ihop i större ax som i sin tur består av småax som omges av höga, skyddande blad. Stråna är upprätta och kan bli drygt en meter höga. Veteåkrar har en grön färg med silvervit ton, till skillnad från t.ex råg som har guldiga åkrar.

Vete innehåller en stor andel gluten och anses fortfarande vara den främsta råvaran för alla typer av bröd. Av vete framställs många olika produkter, t.ex. grahamsmjöl och mannagryn. Grahamsmjöl är ett fullkornsmjöl, vilket innebär att skalet inte skiljs från kärnan innan kärnorna mals till mjöl. På senare år har vetesorten dinkel återkommit i den svenska odlingen. Dinkel odlades länge i Sverige men minskade i produktion då man övergick till vetet som var mer effektivt att odla. Dinkel har ett välutvecklat rotsystem vilket gör att det är tåligare. Dinkel har samma användningsområden som vete men proteinhalten är generellt högre i dinkel vilket gör dinkel mer lättsmält.

I vårt sortiment har vi både vete och dinkel och vi gör många olika produkter av dessa:
Vete: Hel veteVetekross, Vetekli, Veteflingor, Vetemjöl, Vetemjöl special, Mannagryn, Kruskakli, Grahamsmjöl
Dinkel: Hel dinkelDinkelmjöl siktat, Dinkelmjöl fullkorn, Dinkelflingor

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s