Koka gröt – så gör du

Havregrynsgröt med äpple, russin och linfrö

Att koka gröt är ett lätt och snabbt sätt att få till en god och näringsrik frukost som du också står dig på bra under förmiddagen.

Koka gröt_1

Grunden är en flinga, salt och vatten. Här har vi valt havregryn som ger en mjuk och välsmakande gröt. Beräkna 1 dl havregryn per portion och dubbelt så mycket vatten. Saltar gör du efter behag.

Koka gröt_2

Mät upp de torra ingredienserna i en kastrull. Lite russin i gröten gör den sötare och ger ett trevligt tuggmotstånd.Koka gröt_3

Lite skuret äpple är också gott att ha i. Ett päron, frysta hallon eller blåbär funkar också.

Koka gröt_4

Fyll på med vatten och sätt kastrullen på spisen. Låt gröten koka upp, rör om och sänk värmen. Gröten blir klar på ca 3 – 5 minuter.

Koka gröt_5

När gröten kokat färdigt eller nästan färdigt kan du stänga av spisen och sätta ett lock på kastrullen. Då gottar gröten till sig och den håller sig också varm en bra stund.

Havregrynsgröt med äpple, russin och linfrö

Ät gröten som den är eller toppa den med färsk eller torkad frukt, nötter och frön. Det är gott med kall mjölk till gröt. Och du, innan du sätter dig och äter, fyll kastrullen med kallt vatten. Då går den superlätt att diska sen.

/Jennifer

1 tanke på “Koka gröt – så gör du

 1. Sigrid Aronsson

  Man kan också skaffa sig en stenkvarn, t e x en Samap 100, billigt på franska Ebay. Skriv i søkfæltet ”moulin a grains Samap”, annars sælgs den ny rætt billigt I Danmark.
  Køp hel havre, skølj den ett par gånger en liter åt gången ca, droppa av, rosta den i ugnen på svag værme, så svag du kan få – rå havre kan inte malas, den innehåller mer fett æn andera korn och klibbar fast i kvarnen. Spara i glasburkar tex.
  Grøt: Mal lite mindre æn en dl. havre med stenkvarnen, fint eller lite grovare, koka upp tre dl. vatten, vispa i havremjølet (man kan också blanda i lite andra kornsorter såsom korn och råg ifall man vill, men med mest havre smakar det nog bæst) och lite stensalt, låt koka på svag væme, gærna upp till 20 minuter men 10 går också bra, æt upp den medetsamma eller sætt på en æggværmare øver kastrullen, gærna i 30 minuter eller mer. Ifall det ær en tjock æggværmare i bomull så håller det sig varmt. Ifall du gør många portioner, se till att folk tar grøten fort och sætter på locket fort igen, så du sjælv slipper bli besviken och æta kall grøt. Långsamma mænniskor sonm står och stirrar ner i kastrullen och tveksamt tar med skeden tillåts inte ta av grøten sjælva ifall den skal sparas til fler personer.
  Detta ær den godaste och mest hælsosamma grøt du kan få och surdegsbrødet du får från en egen stenkvarn ær underbart. See alla Annelies Schønneks bøcker från Syran och se bøcker och kurser från Aurion i Danmark. Kanske har de också kurser i Jærna?

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s