Gröt kan vara världens äldsta maträtt

Pajalagröt

Gröt kan nog vara världens äldsta maträtt. I alla tider har vi människor gjort gröt av de grödor vi har haft tillgång till. I Sverige är troligtvis korngröten äldst, eftersom korn går att odla över hela landet. Även gröt på råg har en lång historia. Under det svenska bondesamhället var gröt en viktig basföda. Ofta åt man gröt både till frukost och middag. På den tiden fanns inte färdigvalsade gryn som det gör idag, utan man fick blötlägga hela korn över natten och sedan koka gröt på dem på morgonen. Gröten som blev över stektes eller värmdes på annat sätt till nästa måltid. Först på 1700-talet började vi äta havregrynsgröt i Sverige. Vid festligare tillfällen, som t ex bröllop, dop, jul eller midsommar kokade man gröten på mjölk istället för vatten, så kallad vitgröt.

Idag lever gröten kvar hos många av oss som en stärkande frukost. Vanligast nu är att vi använder flingor av olika slag. Det går snabbt att koka ihop och behöver inte blötläggas. Men prova gärna någon gång att koka gröt på krossat spannmål, t ex havre. Det blir mustigt och gott och gröten får ett härligt tuggmotstånd. Havrekross blötläggs först över natten och kokas sedan i blötläggningsvattnet i 5-10 minuter. Till två portioner beräknas 1 dl kross och 4 dl vatten.

/Jennifer
Källa: En intervju med Torbjörn Tenfält, Populär historia

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s