Gröt på flera sätt

Bovetegrot med hallon

När vi hör ordet gröt tänker nog de flesta av oss på havregrynsgröt eller gröt kokad på andra spannmål. Det har vi skrivit om tidigare här på bloggen. Men det finns så många fler roliga livsmedel att koka gröt på!

Vinbarsgrot

Bovete är trots sitt namn inget spannmål utan en ört, som inte har ett spår av vete i sig. Den är naturligt glutenfri och finns både hel, krossad och som flingor. Alla tre funkar jättebra till gröt. Överst i blogginlägget ser du en gröt gjord på boveteflingor och hallon som har fått koka i kokosmjölk och dadlar. Hur gott som helst. Här ovanför är ett exempel på gröt på helt bovete, kokad med vinbär, kardemumma och aprikoser.

Raw bovetegröt_2

Bovete kan också blötläggas över natten och sedan mixas på morgonen tillsammans med torkad frukt och söta kryddor till en len och fin gröt.

Hirs är faktiskt ett sädesslag men innehåller inget gluten. Det finns också i hel form samt som flingor. Gröten ovan är gjord på rostade hirsflingor och serveras med fikonkompott och en klick smör.

Quinoagröt med kokosmjölk

Quinoa finns i flera olika färger, röd, vit och svart. Alla tre kan användas på samma sätt även om den svarta är lite krispigare än de andra två. Quinoa är naturligt fritt från gluten och man kan koka gröt på hela fröet eller på flingor. Hel quinoa ger ett skönt tuggmotstånd. Gröten i skålen ovan är kokt på röd quinoa och kokosmjölk, serverad med mullbär. En riktig höjdare faktiskt!

/Jennifer

1 tanke på “Gröt på flera sätt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s