Konventionella jordbruket måste fasas ut

johan ununger CF033455 version 2Maten och jordbruket står idag för en avgörande belastning på klimatet. Men det är också här som en av de allra största möjligheterna att nå klimatmålen finns. Detta kräver dock en omställning från konventionell odling till ekologiskt kretsloppsjordbruk. Om detta skriver bland annat Johan Ununger, vd på Saltå Kvarn i en debattartikel som publicerades i Göteborgs-Posten igår.

-Jordbruket har en stor klimatpåverkan. I samband med klimattoppmötet i Paris vill vi lyfta fram att det ändå är här, inom jordbruket som en av de största möjligheterna finns till att nå klimatmålen, säger Johan Ununger.

Av den svenska konsumtionens klimatbelastning utgör maten mellan 30 och 40 procent. Vår nuvarande matförsörjning svarar för en betydande del av den globala uppvärmningen och är även på andra sätt ohållbar, något som i sin tur hotar den framtida matförsörjningen. Ändå är det mycket tyst om detta i klimatpolitiken och klimatdebatten, inklusive den viktiga klimatkonferensen som nu utspelar sig i Paris.

Läs hela artikeln här:

http://www.gp.se/nyheter/debatt/1.2920507-konventionella-jordbruket-maste-fasas-ut

1 tanke på “Konventionella jordbruket måste fasas ut

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s