Mat från hela världen eller HUR är viktigare än VAR

Kina

För Saltå Kvarn är det viktigare HUR maten odlas än VAR den odlas – sett ur ett miljöperspektiv. Sedan finns det andra skäl att prioritera närodlat – det kan smaka bättre, man kan besöka odlaren och med egna ögon se hur odlingen går till. Men ur ett miljöperspektiv är transporterna av maten till butiken bara en mindre del av all energi som omsätts när man odlar och förädlar mat. Vi menar också att det finns en social aspekt av att handla med andra länder ­– genom att köpa bra produkter, från en bra leverantör kan vi ge incitament för en hållbar matproduktion i andra delar av världen. Men vi gör så klart inte avkall på matens kvalitet – dess smak, utseende och ämnen. Genom att importera bra ekologiska produkter från andra länder ger det också en signal till svenska odlare om att det finns en stark efterfrågan på ekologisk mat. Transporterna är så klart fortfarande ett problem och Saltå Kvarn arbetar med att minska påverkan från våra transporter. Vi var först i Sverige med att klimatkompensera våra produkter år 2006. Nu klimatkompenserar vi alla våra transporter – alla transporter av våra produkter och våra tjänsteresor. Mer om vårt arbete med transporter och klimatkompensering kommer jag att berätta i ett senare blogginlägg.

Under 2014 sålde Saltå Kvarn 10.000 ton ekologiska produkter från 28 olika länder. 59 procent av produkterna odlades i Sverige, 14 procent i Italien, 9 procent i Turkiet, 6,6 procent i Tyskland och 3,5 procent i Kina.

geografisk fördelning

I slutet av förra året reste jag till Kina. Där träffade jag några av de människor som odlar, skalar och rensar Saltå Kvarns produkter. Jag besökte ekologiska odlingar och hann även med att besöka några storstäder. Jag är inte en Kina-expert – långt ifrån – men jag vill i några blogginlägg berätta om min och min kollegas besök i Kina.

Åsa Lindeblad är kvalitetschef på Saltå Kvarn. Hon har ansvar för att vi och våra leverantörer lever upp till våra kvalitetskrav och trovärdighet. 

7 tankar på “Mat från hela världen eller HUR är viktigare än VAR

  1. Pingback: I en galax långt, långt borta | Saltå Kvarn-bloggen

  2. Pingback: Mat odlas av människor | Saltå Kvarn-bloggen

  3. Pingback: Bovete, urgammalt frö på frammarsch | Saltå Kvarn-bloggen

  4. Pingback: Hirs – gräs utan gluten | Saltå Kvarn-bloggen

  5. Pingback: Solrosen – ett litet universum av blommor | Saltå Kvarn-bloggen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s