Inget bekämpningsmedel i Saltå Kvarns ekologiska russin

Vi har fått många frågor om våra ekologiska russin med anledning av Ekots rapportering om kemiska bekämpningsmedel i bland annat russin.

russin

Saltå Kvarns russin är ekologiskt odlade och KRAV-certifierade. Vår leverantör gör analyser av kemiska bekämpningsmedel. Saltå Kvarn gör även egna analyser. Om du vill läsa mer om våra russin och hur de odlas och torkas, kan du läsa på vår blogg.

Varje år gör Livsmedelsverket kontroller av en rad olika livsmedel och deras innehåll av kemiska bekämpningsmedel. Detta sammanställer Livsmedelsverket varje år och skriver en rapport om. Här hittar du den senaste rapporten.

Ekot begärde ut all information kring de senaste undersökningarna (2010 till och 2014) och gick igenom alla analyser. Det visade sig att Livsmedelsverket hade hittat 22 ämnen som är förbjudna i EU. Här kan du läsa mer om det.

I Livsmedelsverkets rapport från 2014 kan man bland annat läsa att man totalt tagit 1743 prover. Av dessa var 144 ekologiska (8,3 %). Nästan 60 % av alla o-ekologiska produkter som man gjorde analys på innehöll ett eller flera kemiska bekämpningsmedel. I två av de 1743 analyserna man gjorde på ekologiska produkter hittade man kemiska bekämpningsmedel som inte var tillåtna i ekologisk produktion. Det var ruccolasallat från Italien och schalottenlök från Nederländerna.

Totalt togs prover på 20 olika russin varav 4 var ekologiska och 16 o-ekologiska. Livsmedelsverket hittade inga kemiska bekämningsmedel i de ekologiska russinen. I de o-ekologiska russinen fann man kemiska bekäpningsmedel i 15 av de 16 proverna. Ett av proven innehöll så många som 20 olika kemiska bekämpningsmedel.

Åsa Lindeblad är kvalitetschef på Saltå Kvarn. Hon har ansvar för att vi och våra leverantörer lever upp till våra kvalitetskrav och trovärdighet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s