Mat odlas av människor

Kina del 3

Mat odlas av människor – oavsett var i världen man befinner sig – i hemkommunen eller i Inre Mongoliet i Kina.

Att besöka andra länder och träffa människor som lever där kan förändra vårt sätt att se på omvärlden. Att lära sig hur andra människors vardag ser ut, vilka svårigheter de möter och vad de har för tankar om framtiden får oss att reflektera över hur vi lever vårt liv och det som vi tar för givet. Plötsligt är landet som man läst om inte längre bara ett land – det är människor som lever på en plats på jorden.

I Kina kan man inte äga mark, utan all mark ägs av staten. Om man vill bygga ett hus, ett hotell eller odla grödor hyr man mark av staten. Hyresavtalet kan gälla under kortare tid eller upp till 70 år. Min första reflektion när jag hörde detta var: Men vad händer när avtalet löper ut, om man till exempel har byggt ett hus? Svaret jag fick var att ingen riktigt vet. Folkrepubliken Kina bildades 1949, så systemet är relativt nytt.

De odlare som odlar Saltå Kvarns produkter i Kina hyr marken av det företag som vi köper produkterna av. Och de hyr i sin tur marken av staten. Företaget var ett av de första företagen i Kina som började med ekologiska livsmedel. Första året företaget startade sin verksamhet var odlarna mycket misstänksamma och för att visa odlarna att man var seriös lämnade företaget pengar som garanti till odlarna, så att de skulle förstå att de menade allvar. Nu är cirka 2500 odlare knutna till företaget. Allt som företaget säljer kan spåras till den familj som har odlat och skördat produkten. Familjerna odlar flera olika grödor. Detta är viktigt för att man ska ha en växtföljd, men också för att familjerna ska få en bra och jämn inkomst. De olika grödorna har, precis som de grödor som odlas i Sverige, olika pris. Därför odlar familjerna en blandning av grödor varje år.

I Inre Mongoliet har man historiskt sett inte ätit ris, utan andra grödor har varit baslivsmedel – bland annat bovete och hirs. Man har även ätit mycket kött, mest lamm. I södra Kina kan man skörda upp till tre gånger per år, men klimatet i Inre Mongoliet tillåter bara en skörd. En stor del av naturen i Inre Mongoliet utgörs av stäpp – stora gräsmarker. Här har man, precis som i Sverige, tydliga årstider med sommar, höst, vinter och vår. På sommaren kan det bli ganska varmt, men med svalare nätter. Det regnar inte särskilt mycket under sommaren och inte heller på hösten. Under mitt besök i oktober, under skörden, var det varmt och skönt på dagen men kyligt när solen gått ned.

Precis som på många andra platser på Jorden är det små familjejordbruk som bedriver jordbruket. Här skördas det mesta fortfarande för hand. Hirsplantan skärs av vid marken och läggs upp i små buntar för att torka i solen. Med enkla metoder tas sedan fröet bort från resten av växten. Med vindens hjälp grovrensas fröna. Sedan läggs hirsen i en ren säck.

Kina_2_del 3

Jag tror att jag genom att köpa ekologiska produkter av hög kvalitet kan ge ett incitament för en hållbar matproduktion i andra delar av världen. Det är på det sättet som jag som privatperson kan påverka utvecklingen av matproduktionen i Kina.

Jag kan också skicka ett tyst tack till de odlare som mättar mig. Men jag tror att det viktigaste är att vi betalar ett bra pris för maten vi äter. Ett bra pris som ger odlaren chans att leva på sin odling.

Åsa Lindeblad är kvalitetschef på Saltå Kvarn. Hon har ansvar för att vi och våra leverantörer lever upp till våra kvalitetskrav och trovärdighet. Hon berättar i några blogginlägg om hennes  besök i Kina. Detta är del 3. Del 1 finns här: Mat från hela världen eller HUR är viktigare än VAR och del 2 här:  I en galax långt, långt borta

3 tankar på “Mat odlas av människor

  1. Pingback: Bovete, urgammalt frö på frammarsch | Saltå Kvarn-bloggen

  2. Pingback: Hirs – gräs utan gluten | Saltå Kvarn-bloggen

  3. Pingback: Solrosen – ett litet universum av blommor | Saltå Kvarn-bloggen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s