Projekt Ekoladan – en mötesplats för inspiration och diskussion om hållbarhet

Porträtt_2 - Kopia

Saltå Kvarn spannmålsodlare Julia och Carl driver den ekologiska gården Lida utanför Nyköping. På gården arbetar de för att skapa ett rikt och levande ekosystem och med att utveckla det senaste för ett mer hållbart jordbruk. Deras mål är att bli bättre än ekologiska!

De drömmer om att skapa en mötesplats på gården dit människor kan komma för att bo, lära sig om hållbar matlagning, ekologisk trädgårdsodling och yoga. En plats dit man ska kunna komma för att få inspiration och kunna diskutera lösningar för framtiden inom hållbarhet, jordbruk och globala frågor.

Ekoladan_2016-05-01_500

Projektet kallar de Ekoladan –  eftersom de planerar att bygga om gårdens stora lada enligt ritningen ovan. Till ombyggnationen kommer de att använda sig av virke från sin egen skog och andra naturmaterial. Planen är att det ska bli en grön inspirations- och demonstrationsbyggnad. De energilösningar som planeras kommer i det närmaste att vara världsunika, med koldioxidnegativ effekt, där kol kommer att lagras i marken för att ge energi till byggnaden.

Får

För att finansiera detta har Carl och Julia i dagarna lanserat två crowdfundingkampanjer där man på olika sätt kan stötta projektet. T ex genom att köpa en bok där de beskriver gårdens alla delar eller vackra illustrationer av Sina Schneider. Man kan även namnge lamm, köpa träd och koldioxidkompensera.

Läs mer om projektet, gården och crowfundingkampanjen här:

https://www.indiegogo.com/projects/the-eco-barn-project#/
https://www.indiegogo.com/projects/the-carbon-negative-project#/
http://lindeborgs.com

Du kan också följa Carl och Julia på Instagram och Facebook under namnet Lindeborgsfarm.
eatable_flowers_A4_improved.jpg

Illustration av Sina Schneider

2 tankar på “Projekt Ekoladan – en mötesplats för inspiration och diskussion om hållbarhet

  1. Pingback: Saltå Kvarn writes about us on their blog – Lindeborgs Gård

  2. Patrik Grahn

    Lycka till med er positiva satsning både Carl och Julia. Ekoladan kommer nog att bli en given succe, för efterfrågan på ekologiska livsmedel har ökat markant och sen kommer intresset för grönt hållbart boende, livsstil, och ekologisk trädgårdsodling, för det kommer finnas ett enorm intresse för ekologisk trädgårdsodling, och varför inte odla,producera och sälja ekologiskt odlade och producerade varor som potatis,morötter,lök,purjolök,isbergssallad,rädisor,dill,persilja,oregano,basilika listan kan göras lång på eko-odlade produkter. Där kan man tjäna en bra slant som man kan använda till att finansiera hela den ekologiska hållbara verksamheten. Får verkligen positiva minnen från 1970-talets början när jag gick på Solberga då åt man olika biodynamiska ekologiska maträtter, grönsakerna som är ekologiskt odlat på plats var jättegoda liksom det hembakta kavringen var jättegod,och vid nåt tillfälle serverades hemgjord ekologisk pizza som har bakats på plåt i ugnen direkt på elevhemmet,samt att man drack goda ekologiska teer som svart-te, och ekologisk jos.

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s