Matsvin och matsvinn

De senaste åren har man kunnat läsa och höra mycket om matsvinn. Ibland har jag känt mig som ett riktigt matsvin när jag fått höra hur mycket matsvinn som jag ger upphov till. Enligt en FAO (FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation) går en tredjedel av all mat till spillo, sett ur ett globalt perspektiv. Det motsvarar 1,3 miljarder ton mat per år till ett värde av nästan 6,6 miljarder svenska kronor.

Tydligen slänger varje svensk ungefär 107 kg matavfall varje år. Av dessa 107 kg är det 53 kg som vi inte kan äta – till exempel kaffesump, potatisskal, äppelskrutt och blast. Om man räknar bort det oätliga matavfallet, är det 54 kg som vi slänger som vi skulle kunnat äta eller dricka – och det är detta som kallas för matsvinn. 26 kg häller vi ut i avloppet och 28 kg lägger vi i en kompost eller slänger i hushållssoporna. Det innebär att varje person, varje dag, häller ut 71 gr dryck i vasken och slänger 77 gr mat i soporna, kompostpåsen eller komposten.

Uppgifterna är hämtade ur en rapport från Naturvårdsverket. I rapporten finns även siffror på hur mycket matsvinn som uppkommer i butiker, restauranger, livsmedelsindustrier, handel och storkök. Däremot saknas uppgifter kring matsvinn från fiskenäringen och jordbrukssektorn. Jämfört med matsvinn från hushåll (28 kg) så uppkommer 37 kg matsvinn per person och år i livsmedelsindustrier, handel, restauranger och storkök. I detta ingår inte det som hälls ut i avloppet.

Hushåll 28 kilo per person & år
Livsmedelsindustrier 18 kilo per person & år
Handel 7 kilo per person & år
Restauranger 9 kilo per person & år
Storkök 3 kilo per person & år

Men det verkar som att det går åt rätt håll. Förra året rapporterade Naturvårdsverket att matavfallet från butiker, restauranger och hushåll minskar.

Under de senaste åren har man som konsument fått många tips och råd kring hur vi ska minska vårt matsvinn: Man kan ta mindre portioner, be om en ”doggy bag” när man äter på restaurang och frysa in rester. Något som tål att upprepas är att livsmedel kan ätas efter att Bäst före-datumet har passerat. Maten blir inte farlig efter att bäst före-datumet passerat – smaka, lukta, titta och se om maten går att äta. Däremot ska man inte äta livsmedel vars Sista förbrukningsdag har passerat. Läs mer på Livsmedelsverkets hemsida: Vad betyder datummärkningen?

pig-792739_960_720

Man kan också – som förr i tiden – ha en gris som äter matavfallet 🙂

/Åsa Lindeblad Kvalitetschef

2 tankar på “Matsvin och matsvinn

  1. Pingback: Saltå Kvarns matsvinn gör nytta | Saltå Kvarn-bloggen

  2. Pingback: Tips för att slänga mindre mat | Saltå Kvarn-bloggen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s