Saltå Kvarns matsvinn gör nytta

Jag har tidigare skrivit ett blogginlägg om matsvinn i Sverige, där jag skriver att jag ibland har känt mig som ett riktigt matsvin när jag fått höra hur mycket matsvinn som jag ger upphov till, detta kan du läsa här: Matsvin och matsvinn. Men hur är det med matsvinn på ett företag som Saltå Kvarn?

I vår kvarn tillverkar vi 30 olika produkter av vete, korn, råg och havre. Det matsvinn som bildas i vår kvarn är spannmål, mjöl och flingor som vi dammsuger upp vid den dagliga städningen. Detta skickas till en biogasanläggning. Skalet från havre och dinkel eldar vi i vår havreskalspanna och energin från pannan värmer upp våra fastigheter och driver ångtillverkningen när vi gör flingor. Ogräsfrön och spannmål som vi rensar bort säljer vi som ekologiskt foder.

 

Saltå Kvarn driver också två bagerier. Idag är brödsvinnet mycket litet och det bröd som blir över i våra två butiker – när vi stänger butikerna för dagen – ger vi bort till olika verksamheter till exempel kök som lagar mat till bostadslösa. Tidigare, när vi förpackade bröd och sålde i dagligvaruhandeln, var brödsvinnet försvinnande stort. Som brödproducent har du ansvar för att ta tillbaka gammalt bröd som ligger kvar i brödhyllan i butikerna.

Även övriga produkter som har kort datum eller inte kan säljas av andra skäl, som fel på förpackning mm tas om hand. Vårt kafé t.ex ser till att använda så mycket som möjligt av detta men vi samarbetar även här med organisationer och verksamheter som tar emot produkter och ser till att detta kommer till användning. Nu till sommaren har vi skänkt överblivna produkter till scoutlägret Vässarö. Hur gör du för att minska ditt matsvinn? I mitt tidigare blogginlägg finns information om svenskarnas matsvinn med statistik och utveckling. Läs mer här: Matsvinn och matsvin

Åsa Lindeblad Kvalitetschef

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s