Tips för att slänga mindre mat

Jag kommer från Indien där många inte får mat varje dag, så för mig är det en hjärtefråga att inte slänga mat.

Jag tror på ekologisk odling och det betyder att jag betalar lite extra för min mat. Det tar mer tid och uppmärksamhet att odla ekologisk mat eftersom man till exempel måste hantera skadedjur på ett annat sätt än att använda bekämpningsmedel. Jag värdesätter bondens och förädlarens arbete och för mig är det respektlöst mot alla i kedjan att slänga mat men det är också pengar man som man säger ”slänger i sjön”. Förutom detta är det särskild smärtsamt när det är så många runt världen som har inte tillräckligt med mat!

Enligt Livsmedelsverket, så handlar inte ”bäst före-datumet” om hur länge ett livsmedel är säkert, utan till vilket datum livsmedlet förväntas behålla sin kvalitet, det vill säga smak, färg, krispighet, spänstighet och tuggmotstånd. Oftast är maten fortfarande bra och ätbar, om man bara förvarar den på rätt sätt och i rätt temperatur. Du kan läsa mer om detta i min kollega Åsa Lindeblads blogginlägg: Matsvin och matsvinn

Eftersom jag brinner för att minska matsvinnet vill jag ge med några tips:
– Planera ditt inköp så att du inte köper onödiga saker som sedan kommer att slängas. Gör en inventering för att veta vad som finns och vad som saknas.
– Kontrollera att din frys och kylskåp håller den rekommenderade temperatur så att man kan förvara maten länge. Jag ställer mjölken längst bak i mitt kylskåp eftersom termometern visade att det är kallaste delen, och då håller mjölken oftast längre än bäst- före-datumet.
– Frysen är din bästa vän och de flesta saker kan frysas in, som ost, grönsaker, frukter och matrester. Frys in din överbliven pizza, bönor, krossade tomater, den övermogna bananen och frukt som är på väg att bli dålig (perfekt att göra en smoothie av senare).
– Om du får stora portioner på restaurang är det utmärkt att ta hem det och äta till lunch dagen efter! I Frankrike pågår faktisk en kampanj för att få människor att ta hem mat från restaurangen, en del av lösningen är att byta ut ”doggy bag” mot ”le gourmet bag”. Läs om detta här: Doggybagen ska minska det franska matsvinnet
– Visste du att torkade bönor, ärtor och linser har en hållbarhet på minst 8 år?
– Starta en kompost med matavfall som ger näring till din trädgård!
– Väg och skriv ner mängden matavfall så att du har koll över hur mycket du slänger. Gör övriga i din familj och vänner delaktiga.

Smoothie_1

 

/Divya Jagasia

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s